Debatten DR2 – Tillid til politik?

Jeg er ikke helt sikker på at jeg magter at skrive det her indlæg til ende, det er i overhængende fare for at ryge ud af en tangent og mest kun fordi at vi har debatteret det her emne igen og igen gennem de sidste uendeligt mange år – men altså nu var det i debatten på DR2 og er der noget jeg er en totalt sucker for så er det Debatten på DR2.

Det er klart bedst når det handler om noget hvor yndlingsborgmesteren får lov at gæste studiet, han har nemlig sådan et pænt jakkesæt – men på trods af det, var der desværre ikke fundet plads til ham i dagens panel, som ellers var en pæn blanding af alle mulige og umulige personer.

De første debattører var Pia Kjærsgaard som alle kender og så lidt overraskende Martin Thorborg som mange nok kender, personligt er jeg overordnet fan af Thorborg og af flere årsager. Jeg kender ham ikke så godt desværre, vi er ellers vokset op samtidigt og jeg har mødt ham et par gange i forbindelse med noget it-projekt i 90’erne. Der var vidst også noget med noget fest omkring det tidspunkt Jubii blev afhændet, så meget kan jeg da huske fra det årti – resten jeg ved om Thorborg, er fra hans biografi, som jeg på et tidspunkt fik foræret, den giver for øvrigt et meget godt indblik i hvordan samtiden eller tidsånden var i den periode.

Nårh – nok om Thorborg og de fede halvfemsere. Første punkt i debatten omhandlede spørgsmålet (frit fra hukommelsen) “Er tonen blevet for barsk i debatten, har politikerne et ansvar for tonen og har tonen en betydning for den negative udvikling bla bla” og er i grunden ligegyldigt for det kom ret hurtigt til at dreje sig om udlændinge, hvilket i sagens natur er ved at udvikle sig til et fundamentalt problem – det har jeg ikke en løsning på lige sådan på stående fod, det havde Martin desværre heller ikke.

Spørgsmålet endte således op med at være mere i retning af “står udlændingedebatten i vejen for andre, vigtige emner” og så gik snakken ellers om kage og endnu større kager – godt nok vidt forskellige kager men på trods af det, blev de relativt hurtigt enige om at stort set alle kager er drøn fede undtagen Inger Støjbergs – Hvilket på mange måder var en lidt underlig drejning men sådan er live tv.

Så for at runde den indledende del af kan vi måske konkludere noget så banalt som “Ja! Selvfølgelig har det en betydning hvordan tonen i debatten er, det er jo åbenlyst, det er hverken noget nyt eller lidt gammelt, det er meget gammelt nyt så det er faktisk på ingen måde noget nyt!”.

Svaret på spørgsmål nummer to “Har politikere et ansvar for at opretholde en god tone i debatten” – Selvfølgelig har de da det, vi har alle sammen et ansvar for hvordan tonen i debatten er, der gælder bare et særligt ansvar når man er politiker eller har en avis for den sags skyld – sådan må det nødvendigvis være.

Heldigvis kom der lidt mere gang i sagerne da den allestedsværende Özlem Cekic blev indlemmet i debatten sammen med en eller anden pæn fyr fra Socialdemokratiet.

Özlem som jo aldrig har været bleg for at tage bladet fra munden lagde fluks ud med at påpege et stort problem i dagens politiske landskab, det gjorde hun på forunderlig vis ved at beskrive sin egen politiske deroute og på endnu mere forunderlig vis var jeg ret enig med hende – det kan jeg ikke huske er sket før, det varede også kun lige til hun blandede religion og politik sammen – det er så til gengæld sket før.

Ham den pæne fyr fra Socialdemokratiet fik ikke lov at sige så meget han fik dog nævnt et par bøger han havde skrevet, det var åbenbart meget vigtigt så det skal jeg da heller ikke negligere, jeg tror den ene hed “De lærdes tyranni” den anden fik jeg ikke titlen på, jeg har heller ikke læst dem så det er på eget ansvar – Ham gutten hedder for øvrigt Kaare Dybvad, han talte faktisk rigtigt pænt og holdt en flot flot tone, hvis man skal sætte fingeren på noget så må det være at det går lidt trægt når Kaare taler, jeg ved godt at han oprindeligt kommer fra udkantsdanmark men hvad med de unge vælgere? kan de følge med når det går så trægt eller måske Kaare går efter det lidt ældre segment det må vi antage.

Hvis man var på nippet til at falde i søvn af absolut ingen eufori over at høre på en eller anden Socialdemokrat med Piet Van Deurs stemme fortælle om sin bogturné rundt om i landet så skal jeg da ellers love for at der kom en helt ny energi i studiet da vi blev introduceret til en som jeg i al fald ikke kendte eller havde hørt om før, jeg fik det til at han hed Esben men er ikke helt sikker, han gik for at være en kendt debattør på kontanthjælp.

Så gælder det om at holde tungen lige i munden for nu bliver det for alvor indviklet – Esben får spørgsmålet “Esben (for det hedder han fra nu af) har du tillid til politikerne” og inden jeg nu afslører hvad Esben svarer så skal jeg minde dig om at vi på nuværende har spenderet cirka en halv time af DR2’s primetime flow-tv tid på en snak om god takt og tone i debatten!

….Og Esben svarer “Jeg har tillid til at de fucker det godt og grundigt op” – og følger så op med en helt utrolig lang og ret høj monolog om hvordan det er at være en stolt antiracist på Facebook, over PET vagter på Christiansborg til en politiker der havde besøgt et gymnasium sammen med en præst og en luder eller noget og aaaalt muligt andet, i en stor svada med knapt så pæne ord eller ditto gestikuleren, lidt synd for Esben kommer jeg til at springe let og elegant over dennes ellers underholdende indslag og at dømme ud fra stakken af A4 papirer som Esben havde med så er han nok også bedre tjent med sit helt eget debatprogram, jeg tænker Christiania Tv, torsdage 20:30 – 01:45 – Ring til Ghita hun er nok ved at være udhvilet.

(Et tip til Esben – Når man ikke har fået helt så meget medietræning som resten af deltagerne til festen så skal man prøve ikke at stå med hånden oppe hver gang man helt vildt gerne vil sige noget, dels så giver man dem der styrer kameraerne stress og dels ser det mega fjollet ud på tv og sidst men ikke mindst så fremstår man lidt som en der gik ud af 4. klasse)

Hvis man skal knytte en afsluttende bemærkning til Esben og det oprindelige spørgsmål som gik på om der er et problem med tilliden til politikerne – Så er det faktisk lidt et underligt spørgsmål til at starte med, det virker jo himmelråbende åbenlyst at der er en voksende afstand mellem en stor del af politikerne og en endnu større del af befolkningen.

Ding – Ding! Runde nummer et eller andet og nu bliver det alvorligt, for efter Clement havde sundet sig og Esben var faldet ned igen, var det blevet tid til en lidt speget affære, som handlede mest om Venstre og mest dem fra Midtjylland og så en der hedder Britt som er umulig at placere rent geografisk. Det er også underordnet, de har i al fald fået en bøde for at have modtaget nogle penge uden at indberette det, eller noget i den stil og til at forsvare sig i den sag havde partiet sendt Martin Geertsen.

Jeg skal måske for en god ordens skyld nævne Christian Jensen fra Politiken også var i studiet i forbindelse med denne sag som jo er ekstrem kedelig på alle måder – Og set i det lys var det faktisk et udmærket match.

Nu er jeg ikke 100% sikker i min sag, så følgende kan være frisk’t fra fake news fabrikken, men jeg fik forståelsen af bøden for uberettiget at have modtaget 100.000 kr var på 10.000 kr og således er det jo nogenlunde lige så latterligt som det plejer at være, jeg troede kun sådan noget foregik i EU regi men de har åbenbart implementeret det både nationalt og regionalt.

Anyways – Martin G starter ud med at sige det åbenlyse, hvis der er nogle gældende regler så skal de naturligvis overholdes, det gælder dig, det gælder mig, det gælder Britt og det gælder alle mulige andre.

En sanktionering som Geertsen kaldte det og en passende en af slagsen og forsøgte i samme moment at finde fælles fodslag for en anden og bedre ordning end den nuværende, noget jeg ikke er helt sikker på han har clearet med partiets ledelse men han så altså også ud til at svede en del. Det er lidt ligegyldigt, for det fik overhovedet ikke en fin modtagelse, ingen lyttede rigtigt og alle gik amok, som trold af en æske hoppede Özlem Cekic næsten på Martin Geertsen, ham fra Politiken så heller ikke glad ud og endnu værre blev det for den midaldrende venstremand da han fik spørgsmålet “Påvirker de pengestrømme der tilgår politikerne deres politik” – “Nej!” svarede Geertsen og så gik imploderede også Thornborg.

“Tror du bare at folk giver penge uden at få noget indflydelse på dig, det er da naivt, hvis jeg gav en politiker penge ville jeg da forvente at han gjorde noget jeg gerne ville ha’ – jeg er virksomhedsejer jeg ligger ikke og strøer penge rundt til folk her og der uden at få noget tilbage”

Jeg tror bare at vi lader den stå lidt for sig selv og nøjes med at håbe på at Martin Thorborg ikke beslutter sig for at støtte en politiker økonomisk – En eller anden kunne måske forklare Thorborg at man rent faktisk godt kan give noget uden at få noget igen og at det faktisk lidt, eller ret meget, er det der er princippet bag det at give? Det virker til at den drevne iværksætter havde temporær knas med begreberne – til hans forsvar skal siges at Esben havde sparket ud efter ham kort forinden så han var måske stadig lidt rystet.

“Sådan som det fungerer, hvis du altså gerne vil vide det, det er sådan at der er folk der synes at jeg er en rigtig fed fyr og fører en rigtig fed politik og det vil de gerne støtte”


Man kan sige meget om venstres politikere, men det behøver man ikke, det klarer de da helt fint selv, og selvom Martin Geertsen så ud til at mene det, da han fortalte, hvor fed en fyr han er, så han ud til at stå lidt alene med det postulat – Han lignede mest af alt en der bare trængte til en krammer.

Næste gæst i debatten springer vi helt og aldeles over, for en ordens skyld skal det nævnes at debattøren hedder Brian Weichardt og er politisk redaktør på Radio24syv men det er simpelthen blevet FOR dogme, hvis man gerne vil tages seriøst så må man forvente at man bare er nogenlunde inde i sagerne og starter man ud med en totalt forkert præmis er man diskvalificeret – Så Brian, du har sikkert en pointe, den gik bare tabt undervejs.

Højst uventet fik Esben igen chancen for at komme med en afsluttende bemærkning, det kom også lidt bag på ham selv tror jeg, for han fortsatte hvor han slap, nu bare endnu højere, et minut og 35 sekunders uafbrudt råben om kap med sig selv, og så stort set uden at trække vejret, det er jo på et eller andet plan imponerende, men er ikke sikker på at det gavner debatten specielt meget – En hel time og helt uden at være bare tæt på noget der lignede en konstruktiv debat, det var lidt underligt.

Så skulle det tunge skyts rulles frem for nu skulle der debatteres ulighed, det er også ret meget oppe i tiden – måske det rent faktisk er et problem, det er det ikke for Anders Samuelsen, han fablede om beskæftigelse og hvor vigtig beskæftigelsen overhovedet ikke er i forhold til uligheden samtidig med at han prøvede at stave sig igennem ordet “Gini-koefficient” fra den medbragte stak af A4 papirer som klart overgik Esben’s – Hold nu kæft altså syng en sang Anders, gider du lige.

Så’rn nogen som os, har nok svært ved at fat’ det, at fatte det kan være rigtigt svært,

Når nogen som dem, dem der bar’ vil beskatte, nok det eneste som vi har kært.

Krebs/Samuelsen

Heldigvis så var Pia Olsen Dyhr også på plads og hun er altid ret god på tv, det er jo absurd – sagde hun og fablede om hykleri, vi har rigeligt råd og hvis virksomheder som Google, Facebook og Apple rent faktisk betalte skat så ville vi ha’ meget mere råd! – Der var noget rigtigt i det Pia Olsen sagde men samtidig var der alligevel noget der ikke helt stemte, jeg blev nødt til at slå ordet hykleri op og så gav det 100% mening det Pia sagde.

hykleri substantiv, intetkøn
Bøjning -et, -er, -erne
Udtale [hyglʌˈʁiˀ]

Eksempel: Når man dagligt understøtter de selvsamme virksomheder der via deres digitale platforme tilsidesætter stort set alt det Pia og hendes 65.000 Facebook venner ellers har brugt over 60 år på at værne om.

Det er nok bedst at komme videre i teksten, du skal måske lige vide, inden vi går videre, at det rent faktisk var Pia Olsen Dyhr som stod i spidsen for forhandlingerne med Apple vedrørende rammevilkår og etablering af datacentre i Danmark.

Debattens næste gæst var en dame ved navn Maj Thorsen, selvstændig socialrådgiver, hun virkede som en med fingeren på pulsen som man siger og hun formåede ret hurtigt at blive enig med Anders Samuelsen – Det er der i sagens natur ikke noget underligt i, når alt kommer til alt er Maj Thorsen jo en liberal konstruktion – Vi er åbenbart nået så langt ud, at almindelige borgere med almindelige udfordringer, er indirekte tvunget til at hyre private socialrådgivere, for ikke at blive kørt helt over af deres kommune – altså den institution som vi selv har skabt for hjælpe dem som har det pænt svært af en eller anden årsag – “Qu’ils mangent de la brioche”….

Martin Thorborg fik atter muligheden for at blande sig i debatten og denne gang uden Esben og så startede de forfra med at tale om kager. Jeg er på mange måder enig med Thorborg og jeg er stadig fan, MEN er du ikke sød at holde helt op med at sammenligne det at drive virksomhed med det at føre en nation – Det er altså vidt forskellige boldspil.

Hvis du sidder og tænker “Kommer der ikke snart noget med Pernille Vermund” så er det cirka nu hun kommer ind i billedet, desværre kan Pernille ikke tage stilling til noget som helst så længe der ikke er fundet en holdbar løsning på udlændingeproblematikken – Og så er vi tilbage til udgangspunktet for aftenens debat og spørgsmålet “Står udlændingedebatten i vejen for andre vigtige sager” – Svaret fra Vermund må være noget i retning af “Hvad for andre sager?” – Hvis du er tosset med Pernille så kan du glæde dig, hun får helt sikkert mere tv-tid de kommende måneder.

Sidste blok i aftenens program handlede om udkants/vandkants/sengekants-danmark og det magter jeg bare ikke, jeg har gennem de seneste ti år, sideløbende med mit øvrige virke, fungeret som vice-præsident for en organisation der arbejder målrettet for et Danmark der hænger sammen og for at udbrede forståelsen og sammenholdet i fællesskabet på tværs af landet – Jeg synes det er vigtigt at vi holder sammen, det har måske aldrig, i nyere tid, været vigtigere og nej det handler ikke om at flytte en radiostation.

Debatten endte i et halvt skænderi mellem Kaare og Pernille som jeg ikke hørte, jeg har det svært med folk der råber i mit fjernsyn, her på matriklen er det forbudt at råbe efter de er gået i seng på Ramasjang, så skal der være stille, for det er næsten umuligt at være akademisk i al den larm.

Jeg glæder mig allerede til næste gang der er debatten på DR2 – Hvis du har læst med hertil så fortjener du en virtuel high-five – Og hvis du er Martin Geertsen så op med hovedet, det skal nok gå.

Indtil da – ha’ det rart! 🙂

About the author: rndm.me

Ghostwriter & Super-influencer.... Ånderkover!